Αν έχεις μπει στη λογική “αν κάνω περισσότερα, θα έχω περισσότερα αποτελέσματα (και εν τέλει πελάτες)", ελπίζω με αυτό το άρθρο να αναθεωρήσω λιγάκι τον τρόπο σκέψης σου.
Πίστευα για πολύ καιρό ότι αν δουλεύω περισσότερο, θα έχω περισσότερα αποτελέσματα. Αυτό όμως που πραγματικά σκεφτόμουν υποσυνείδητα ήταν ότι αν δουλέψω περισσότερο “θα αποδείξω στον εαυτό μου ότι άξιζα να πετύχω".
Και πραγματικά, αυτός είναι ένας εξαιρετικά μπερδεμένος τρόπος σκέψης, που το μόνο που κάνει είναι να “σκοτώνει” την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σου.
Πώς τον αποφεύγεις όμως, σε ένα (social media) κόσμο που σε ωθεί να συμπεριφέρεσαι σαν ρομπότ και σου μαθαίνει ότι το μόνο που έχει πραγματική σημασία είναι να “πετύχεις”.
Δεν είμαι ψυχολόγος οπότε δεν μπορώ να σου δώσω αξιόπιστες συμβουλές. Δεν ξέρω και αν υπάρχουν κιόλας. Παρόλα αυτά μπορώ να σου πω τι δοκίμασα προσωπικά και πέτυχε ⬇️
Η απάντηση σε αυτήν την πιεστική καθημερινότητα ήταν απλά να ηρεμήσω.
Με το που ξεκίνησα να κάνω τα πάντα με περισσότερη πρόθεση και να μην βιάζομαι, η παραγωγικότητα και κυρίως η δημιουργικότητα ξεκίνησαν να αυξάνονται.
Και μάντεψε τι άλλο έγινε. Ήρθαν και τα αποτελέσματα (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι περίμενα).
Τι σημαίνει όμως “ηρεμώ”;
Πολύ πρακτικά, σημαίνει:
💡 Να έχεις 1 το πολύ 2 βασικούς στόχους μέσα στη μέρα σου.
Το να στοχεύεις σε πάρα πολλά πράγματα δεν αφήνει το μυαλό σου να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου σε ένα task και να το κάνει πραγματικά καλά.
Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να δημιουργήσεις ένα άρθρο σε μία ημέρα, παρά να πιέσεις τον εαυτό σου να γράψει όλα τα άρθρα του μήνα.
💡 Να ορίσεις πότε ξεκινάς και πότε σταματάς να δουλεύεις.
Ακόμη και αν έχεις πολύ όρεξη να δημιουργήσεις περιεχόμενο αυτήν τη στιγμή, και τα late nights δεν μοιάζουν σαν δουλειά, είναι. Το μυαλό σου κουράζεται και μακροπρόθεσμα δεν θα σε ωφελήσει να δουλεύεις χωρίς πρόγραμμα.
Φέτος πέρασα όχι ένα αλλά δύο (παρα λίγο) burn outs, επειδή απλά θεωρούσα ότι “μου άρεσε” η δουλειά. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το πώς ή το γιατί κατέληξα σε αυτό το σημείο, αλλά σίγουρα ξέρω ότι το παρα-έκανα με τα ωράρια εργασίας και αυτό φάνηκε αργότερα.
💡 Να κάνεις αυτά που σε γεμίζουν (και αν γίνεται να μη σχετίζονται με τη δουλειά).
Πολλές φορές λέμε ότι “μας γεμίζει” η δουλειά. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δουλειά.
Έχει τεράστια σημασία να πατάς reset στο μυαλό σου κάνοντας δραστηριότητες που ΔΕΝ σχετίζονται με τη δουλειά. Το μυαλό είναι σαν ένα υπολογιστή κατά κάποιο τρόπο. Αν δεν το σβήσεις για λίγο θα υπερθερμανθεί και δεν θα λειτουργεί όπως θέλεις.
Έτσι λοιπόν το συμπέρασμα είναι, ότι αν θέλεις να έχεις δημιουργικότητα, όρεξη, ενέργεια και όμορφες ιδέες, ο μόνος τρόπος να το πετύχεις είναι να αγαπήσεις λιγάκι παραπάνω τον εαυτό σου και να του δώσεις χώρο να ξεκουραστεί και να ξεφεύγει που και που από τη δουλειά, ακόμα και αν αυτή μοιάζει ευχάριστη.
Kommentarer