Όλες και όλοι νομίζουν ότι η επιτυχία στα social media και στο ψηφιακό μάρκετινγκ βρίσκεται στο πόσο καλό είναι το περιεχόμενο που φτιάχνουν.
Αυτό θα έλεγα ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από αυτό βρίσκεται κάτι εξίσου σημαντικό και δύσκολο να ανακαλύψεις.
Η ταυτότητα του brand σου.
Σε κάθε πελάτη προτείνω, πριν δημιουργήσουμε μία στρατηγική, να ξεκαθαρίσουμε κάθε μικρή πτυχή του brand. Σε τι βοηθάει αυτό; Μας καθοδηγεί στο να έχουμε μία ξεκάθαρη και με συνοχή εικόνα, όταν έρθει η ώρα να επικοινωνήσουμε οτιδήποτε στο κοινό μας.
Συμπληρώνοντας και εσείς τον δωρεάν οδηγό που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ, θα έχετε μία πιο καθαρή εικόνα σχετικά με το ποιοι είστε, τι κάνετε, ποια είναι η αισθητική σας και πολλά άλλα.
Σήμερα θα εξηγήσω 3 συγκεκριμένα σημεία του οδηγού αυτού. Τα σημεία που προσωπικά πιστεύω ότι κάνουν τη διαφορά.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ BRAND
Ήδη ξέρεις ότι πλάνο χωρίς στόχους δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Πέρα από αυτό όμως, τον να θέσεις στόχους, είναι από μόνο του μία διαδικασία που θα σε κάνει να δεις ένα βήμα πιο πέρα και ίσως να θελήσεις να φτάσεις το brand σου ψηλότερα από όσο αρχικά είχες προγραμματίσει.
Επομένως, ρώτα τον εαυτό σου:
Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που θα ήθελα να πετύχω μέσω του brand μου;
Μήπως οι στόχοι που θέτω είναι πολύ απλοί, ή μήπως είναι αρκετά μη ρεαλιστικοί;
Έχω τα κατάλληλα μέσα για να του πετύχω; Αν όχι, ποια άτομα μπορούν να με βοηθήσουν σε αυτό;
Συγχρονίζονται οι στόχοι αυτοί με το γενικότερο όραμα που έχω για το brand;
Συγχρονίζονται οι στόχοι αυτοί με εμένα ως άτομο;
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ BRAND
Για μένα δεν υπάρχει σημαντικότερο στοιχείο μία στρατηγικής ψηφιακού μάρκετινγκ.
Γιατί;
Επειδή όλα τα υπόλοιπα επηρεάζονται από το κοινό ή τα κοινά που θα αποφασίσεις να προσεγγίσεις.
Για παράδειγμα, αν έχεις ένα νυχτερινό μαγαζί, το ποιες και ποιοι θέλεις να είναι οι πελάτες σου, θα επηρεάσει: την αισθητική του μαγαζιού, το όνομα του μαγαζιού, το μέρος όπου θα το φτιάξεις, τα events τα οποία θα οργανώνεις, ακόμα για το πώς θα είναι ντυμένες και ντυμένοι οι εργαζόμενοι το μαγαζιού.
Στο κοινό του brand βέβαια συμβαίνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.
Η/ο επιχειρηματίας προσαρμόζεται στους πελάτες που έρχονται στην επιχείρηση και δεν προσπαθεί να δημιουργήσει το κοινό που εξ’ αρχής ήθελε.
Όταν έρθει η στιγμή που θα επιλέξεις στο κοινό σου, χρειάζεται να πάρεις την απόφαση με βάση έγκυρα στοιχεία.
Δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, είναι:
αν το κοινό που θέλεις να προσεγγίσεις μπορεί να πληρώσει τις υπηρεσίες ή το προϊόν σου και
σίγουρα αν το κοινό αυτό θα ανανεώνεται ή αν θα ανακυκλώνεται.
ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ Ή ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ BRAND
Τόσο αυτονόητο. Κι όμως. Πάρα πολλές και πολλοί επαγγελματίες δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει, «ποια είναι τα προϊόντα τους» και αυτό οδηγεί σε μία αποτυχημένη digital marketing στρατηγική.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επειδή πολλές λίγες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τι σημαίνει προϊόν.
Για παράδειγμα, αν είμαι μία ψυχολόγος, το προϊόν μου δεν είναι οι υπηρεσίες ψυχολογίας που παρέχω. Το προϊόν μου είναι, οι υπηρεσίες προς άτομα με κατάθλιψη, η συμβουλευτική, οι συνεδρίες σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, οι συνεδρίες σε άτομα που αντιμετωπίζουν κρίσεις άγχους.
Τόσο συγκεκριμένα πρέπει να είναι τα προϊόντα σου, ώστε να επικοινωνήσεις σωστά στο κοινό αυτό που θες.
Στο δωρεάν οδηγό θα βρεις και άλλα στοιχεία τα οποία χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου. Παρόλα αυτά εστιάζοντας στα 3 παραπάνω θα δεις ότι όλα τα υπόλοιπα θα σου βγουν φυσικά.
Τέλος, αν είσαι μία περίοδο που προσπαθείς να ξεκαθαρίσεις όλες τις πτυχές του brand σου, σε ενημερώνω ότι έχουν αδειάσει κάποιες θέσεις στις υπηρεσίες συμβουλευτικής τις οποίες παρέχω, οπότε είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείς.
Comentarios