Οι γρήγορες λύσεις στο marketing, είναι σαν τις γρήγορες λύσεις στη ζωή.
Σε κάποια απλά θέματα είναι χρήσιμες, στα σημαντικά θέματα όμως μπορούν να σε απομακρύνουν πολύ από όσα θέλεις να πετύχεις.
Για παράδειγμα μία γρήγορη λύση αναφορικά με το περιεχόμενο, είναι να έχεις έτοιμα templates ώστε να μη χάνεις χρόνο στη δημιουργία γραφιστικών. Μία γρήγορη λύση όμως στη δημιουργία κοινού, όπως είναι το να αγοράσεις followers, είδαμε πόσο κακό μπορεί να κάνει σε ένα brand.
Βλέπετε όμως τη διαφορά ανάμεσα στη μία γρήγορη λύση και στην άλλη;
Η πρώτη η "καλή γρήγορη" λύση, κρύβει ένα κομμάτι προετοιμασίας και σκέψης. Αφιέρωσες δηλαδή χρόνο, για να φτιάξεις αυτά τα templates, να αποφασίσεις πώς θα τα δημιουργήσεις ώστε να αρέσουν και να έχουν απήχηση από το κοινό σου.
Αντίθετα, η δεύτερη γρήγορη λύση ήταν ένα απλό download μίας εφαρμογής η οποία "υποσχέθηκε" ακόλουθους.
Ο γενικός κανόνας όμως στο marketing σήμερα, λέει ότι το "γρήγορο" δεν λειτουργεί.
Πλέον το ζητούμενο είναι να χτίσεις μία κοινότητα γύρω από το brand σου. Μία ομάδα ατόμων, τα οποία αλληλοεπιδρούν, πιστεύουν σε εσένα κα κυρίως ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΠΕΡΙΧΟΜΕΝΟ ΣΟΥ.
Πώς δημιουργείς αυτήν την ανάγκη;
Δημιουργώντας περιεχόμενο που συνεχώς βοηθά το κοινό να εξελιχθεί στο τομέα που θέλει. Η βοήθεια αυτή που δίνεις μετά από κάποιο καιρό (1-1,5 χρόνο), θα ξεκινήσει να μεταφράζεται σε πελάτες και πιστούς ακόλουθους.
Είδες όμως πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να συμβεί αυτό;
Ο χρόνος στον online κόσμο είναι το μεγαλύτερό σου πλεονέκτημα και ο χειρότερός σου εχθρός.
Πλεονέκτημα επειδή όσα περισσότερα κάνεις και όσο περισσότερο εμφανίζεσαι στα social media τόσο περισσότερα αποτελέσματα θα βλέπεις και "χειρότερος εχθρός", επειδή ζούμε σε έναν γρήγορο κόσμο και έχουμε μάθει να λαμβάνουμε όσα θέλουμε γρήγορα. Έτσι, μη έχοντας την κατάλληλη υπομονή, είναι εύκολο να τα παρατήσουμε.
Πώς όμως χτίζεις υπομονή σε κάτι που δεν ξέρεις αν θα πετύχει;
Μία λέξη θα πω: επιχειρηματικότητα. Η αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι κάτι που όσο και να θέλεις δεν μπορείς να αποφύγεις. Αν το εγχείρημά σου δεν πετύχει, υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση να μην φταίνε τα social media, αλλά το ίδιο το προϊόν ή η υπηρεσία σου. Η αγορά κρίνει το τι λειτουργεί όχι εσύ.
Μακάρι να υπήρχε η μαγική συνταγή και όλα τα brands να έβρισκαν εύκολα το περιεχόμενο και την στρατηγική που λειτουργεί για αυτά. Δεν είναι όμως έτσι και γι' αυτό υπάρχουν coaches σαν εμένα. Για να σας καθοδηγούν σε όλη αυτή την περίπλοκη διαδρομή.
Comentários