Μιλάμε συνεχώς για στρατηγική και πώς την δημιουργούμε, αλλά κάποιες φορές ξεχνάμε την σημασία που έχει η εβδομαδιαία συνέπεια στα tasks που έχουμε αναφορικά με τα social media.
Αυτά που θα αναφέρω παρακάτω δεν έχουν να κάνουν με τις προφανείς εργασίες που κάνουμε για την online παρουσία μας, όπως η δημιουργία και η δημοσίευση περιεχομένου.
Έχουν να κάνουν με πιο ουσιαστικές κινήσεις, οι οποίες θα σε κάνουν να σκέφτεσαι πιο στρατηγικά ακόμα και στην καθημερινή social media to-do list που έχεις.
Κάνε ό,τι έχεις προγραμματίσει συνειδητά.
Κάποι@ από εμάς προγραμματίζουμε τις ιδέες περιεχομένου μας μία φορά τον μήνα. Καλούμε δηλαδή τον εαυτό μας να σκεφτεί τουλάχιστον 30 ιδέες -για παράδειγμα για άρθρα- σημειώνοντας τις πρώτες τυχαίες ιδέες που μας έρχονται στο μυαλό.
Πόσο όμως αποτελεσματικό είναι αυτό;
Πόσο αυθεντικές είναι αυτές οι ιδέες;
Επειδή τα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορείς να τα απαντήσεις την ώρα που σημειώνεις αυτές τις 30 ιδέες σου, έχω βρει ότι τουλάχιστον για μένα, λειτουργεί η παρακάτω μέθοδος.
Κάθε φορά που μπαίνω στην διαδικασία να υλοποιήσω μία ιδέα (πχ. να γράψω ένα άρθρο, του οποίου το θέμα έχω σκεφτεί πριν μέρες), ρωτάω τον εαυτό μου:
“Κατά πόσο αυτή η ιδέα συγχρονίζεται με τις αυθεντικές δικές μου σκέψεις και κατά πόσο ικανοποιεί τις ανάγκες του κοινού μου;”
Πολλές φορές οι απαντήσεις με ωθούν στο να αλλάξω θέμα στο περιεχόμενό μου και πολλές φορές με έχουν οδηγήσει στο να κάνω ακόμα πιο αποτελεσματικό και εξειδικευμένο το θέμα που έχω σκεφτεί.
Ρίξε μία ματιά στους μακροπρόθεσμους στόχους σου.
Αυτή η συμβουλή δεν εφαρμόζεται μόνο στα social media, αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής σου. Παρόλα αυτά, τείνουμε να μην παίρνουμε τόσο σοβαρά την online παρουσία μας, πράγμα που μας οδηγεί στο να παίρνουμε αποφάσεις και να δρούμε αυθαίρετα, ξεφεύγοντας αρκετά από τον αρχικό μας στόχο.
Επομένως, το να ελέγχεις τον εαυτό σου μία φορά την εβδομάδα σχετικά με τον αν συγχρονίζεται ή όχι με τον αρχικό στόχο σου, θα σε επαναφέρει στο τι εσύ θέλεις από την online παρουσία σου και όχι τι ίσως κάνουν παρόμοιοι επαγγελματίες με εσένα.
Αλληλεπίδρασε με το κοινό σου.
Είναι πολύ εύκολο να ανταποκριθούμε σε μηνύματα ή σε σχόλια στα social media μας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρόλα αυτά πολύ λίγες φορές μπαίνουμε εμείς στην θέση του κοινού, ώστε να αλληλεπιδράσουμε με άλλους χρήστες.
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να θυμηθούμε ότι οι ακόλουθοί μας είναι πιθανοί πελάτες (leads). Η αλληλεπίδραση μαζί τους δεν είναι απλά μία αυθαίρετη ενέργεια. Είναι ο τρόπος να τους θυμίσεις ότι είσαι εκεί και μπορείς να τους βοηθήσεις.
Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο σε ακολούθησαν. Έχουν ένα πρόβλημα που θεωρούν ότι μπορείς να τους λύσεις. Θύμισέ τους την παρουσία και τις γνώσεις σου.
Καταλαβαίνω ότι πολλ@ από εσάς έχετε αρκετά περιορισμένο χρόνο, ώστε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας και όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό σημειώνω ότι όχι, όσα προανέφερα δεν είναι προϋπόθεση για να πετύχεις online και να έχεις πελάτες. Είναι αυτή η επιπλέον προσπάθεια, που θα επιταχύνει την διαδικασία.
Comments