Πάντα μισούσα το marketing.
Περίπου στο 2005 όταν ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι τι παρακολουθώ (μόνο στην τηλεόραση τότε), μισούσα το σκεπτικό πίσω από κάθε διαφήμιση.
Τότε νόμιζα ότι απλά δεν «το είχα» σαν καταναλώτρια και σίγουρα δεν σκέφτηκα ποτέ να ασχοληθώ με το marketing.
Τώρα τελευταία όμως, συνειδητοποίησα τι ακριβώς ήταν αυτό που μισούσα.
Κανείς δεν λάμβανε υπόψη τις πραγματικές μου ανάγκες. Ήξερα ότι ήθελα να αγοράσω το προϊόν που μου προωθούνταν αλλά:
οι λόγοι που προβάλλονταν δεν ήταν αρκετοί για να το αγοράσω και
όταν αντιλαμβανόμουν την «φτηνή» προσέγγιση που είχε ο διαφημιστής (aka marketeer), αυτό με απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από το προϊόν.
Τι θα γινόταν όμως αν εκείνος ο marketeer λάμβανε πραγματικά υπόψη τις ανάγκες μου και κατανοούσε ποια ακριβώς είμαι και τι θέλω;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι θα αγόραζα περισσότερα Nintendo Tapes. Η απάντηση του 2021 όμως, είναι ότι εκείνος ο marketeer θα είχα απολαύσει τα οφέλη του Personalized Marketing.
Το να θίγεις και να κατανοείς ποιο είναι το κοινό σου και τι χρειάζεται, το να βασίζεσαι στις προηγούμενες αγορές και κινήσεις του, το να έχεις εικόνα των δημογραφικών στοιχείων και των browsing behaviors του, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα ξεχωρίσεις σαν brand και εν τέλει αν θα προβάλεις σωστά τα ανταγωνιστικά σου πλεονεκτήματα.
Ας υποθέσουμε ότι είσαι owner ενός brand airport taxis. Τι θα γινόταν αν μία επιβάτης έβλεπε την διαφήμισή σου την ώρα της προσγείωσης όταν απενεργοποιούσε το flight mode στο κινητό της και ένας από τους οδηγούς σου την περίμενε έξω από το αεροδρόμιο;
Μπορεί εν τέλει να διάλεγε το αστικό. Αλλά η αλήθεια είναι πώς ακολουθώντας αυτήν την λογική, (μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα), ίσως έχεις πολύ περισσότερους πιθανούς επιβάτες.
Source: https://webengage.com/
Γιατί όμως να ασχοληθείς τόσο πολύ με personalized data;
1. Διαφήμιση και ROI
Όταν τρέχεις μία διαφήμιση λογικά σκέφτεσαι τα έσοδα που θα έχεις έναντι του κόστους της διαφήμισης. Αρχικά, δεν θεωρώ αυτό το σκεπτικό τελείως σωστό (αλλά αυτό είναι συζήτηση για άλλο blog post).
Η ουσία είναι ότι η διαφήμιση βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κοινού σου. Όσο καλύτερα τα γνωρίζεις, όσο πιο personalized είναι το marketing που κάνεις, τόσο μεγαλύτερα αποτελέσματα θα έχεις στα ads σου.
2. Το GenZ Mindset
Αυτή η πολλά υποσχόμενη γενιά, έχει ένα χαρακτηριστικό που «συμφέρει» τα brands. Προτίθεται να δώσει προσωπικά δεδομένα, όταν πραγματικά λαμβάνει personalizedvalue από εσένα.
Άρα, επενδύοντας λιγάκι παραπάνω στην κατανόηση του κοινού σου και προσφέροντας ένα όντως ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο, μπορείς να εξατομικεύσεις την προώθηση του brand σου.
Αυτό μπορείς να το πετύχεις μέσω των first party data, τα οποία εξηγεί απλά και κατανοητά το Business Undercover, σε αυτό το άρθρο.
3. Μετατροπή ζήτησης σε πελάτες
Αυτή η εξατομίκευση, αυτό το personalizedmarketing, μπορεί επίσης να είναι και η απάντηση στο «γιατί ενώ έχω κοινό, δεν έχω πελάτες».
Κατηγοριοποιώντας αυτό το κοινό και κατανοώντας κάθε κατηγορία απόλυτα, θα καταφέρεις να μιλάς πιο άμεσα στους πιθανούς πελάτες σου και να θίγεις τις προσωπικές τους ανάγκες.
Αν λοιπόν ένα 10χρονο αντιλαμβανόταν μία «κακή» προσέγγιση marketing τότε, σκέψου πόσο εύκολα, μπορεί να αντιληφθεί την ουσιαστική διαφήμιση, σήμερα και ποιο brand θα επιλέξει ανάμεσα στις τόσες επιλογές που έχει.
Comments