top of page
Writer's pictureEfi Makamtzi

Νιώσε Άνετα με την Έκθεση στα Social Media

Τι σε αποτρέπει από το αν επενδύσεις περισσότερο στο personal branding;


Αυτό ήταν ένα ερώτημα που σας έκανα χθες στο Instagram account μου και πήρα διάφορες απαντήσεις όπως:

  • Έλλειψη γνώσης και εκπαίδευσης

  • Οι τρόπο επίτευξής του - Δεν είμαι άνετη με τα media, τις φωτογραφίες κτλ - Η αντίσταση απέναντι στην έκθεση

  • Η έλλειψη χρόνου


Για μένα όλα τα παραπάνω είναι limiting beliefs , τα οποία μπορείς να ξεπεράσεις. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, αλλά με στρατηγική και πλήρη κατανόηση του τι πρόκειται να προβάλεις, μπορείς.


Σήμερα θα σου δώσω εργαλεία με τα οποία θα ξεκινήσεις να διαχειρίζεσαι τα προβλήματα που εντοπίζεις όταν σκέφτεσαι την έναρξη ενός personal brand.


 


Έλλειψη γνώσεων σχετικά με το τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα personal brand


Το έχω πει πολλές φορές και θα το λέω μέχρι να το κατανοήσετε, «ανάπτυξη» δεν σημαίνει

«ακόλουθοι». Αυτήν τη στιγμή έχω 850 ακόλουθους και δουλεύω full time σε social media management, στρατηγική και συμβουλευτική.

Επομένως όταν σκέφτεσαι ότι για να μεγαλώσει ένα personal brand χρειάζεσαι περιεχόμενο που θα αυξήσει γρήγορα τους ακόλουθούς σου, κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Αν μπεις στο φαύλο κύκλο του να δημοσιεύεις ό,τι είναι στη «μόδα», τι θα γίνει όταν δεν θα ταιριάζεις πλέον με τη μόδα;


Άρα η απάντηση στο ερώτημα, «πώς θα μεγαλώσω το brand μου», είναι «εντοπίζοντας επακριβώς τα προβλήματα του κοινού σου και λύνοντάς ή απλά θίγοντάς τα σε κάθε τι που δημοσιεύεις».


Το πώς βρίσκεις αυτά τα προβλήματα, δεν είναι δουλειά μίας ημέρας ή εβδομάδας. Χρειάζεται να πειραματιστείς με το κοινό σου δοκιμάζοντας διάφορα είδη περιεχομένου και διάφορες θεματικές. Μετά από μία μεγάλη περίοδο πειραματισμού, κοιτώντας τα στατιστικά σου μπορείς να κρίνεις το πώς θα συνεχίσεις.


Οι digital γνώσεις για όλα αυτά, μπορούν να αποκτηθούν με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να μελετήσεις το άπειρο περιεχόμενο που υπάρχει online, για ό,τι θέλεις να μάθεις. Ο δεύτερος είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό, που θα σε κατευθύνει στρατηγικά και θα σου δώσει τις γνώσεις που σου λείπουν γύρω από το personal branding.

 


Δεν νιώθεις άνετα με την έκθεση στην κάμερα

Πολλές από τις απαντήσεις είχαν να κάνουν με τον φόβο αναφορικά με την έκθεση στην κάμερα και στο κοινό σου.



Όπως με πολλά πράγματα, έτσι και με αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το δοκιμάσεις.


Ξεκίνα να κάνεις βίντεο τα οποία δεν δημοσιεύεις και κάνε ανατροφοδότηση στον εαυτό σου, αλλάζοντας ό,τι δεν σου αρέσει. Στη συνέχεια ξεκίνα να τα δημοσιεύεις και κρίνε αν χρειάζονται περεταίρω διορθώσεις στο public speaking σου, από την ανταπόκριση του κοινού σου.


Extra tip

Εμένα με βοηθάει αρκετά το να δομώ αυτό που πρόκειται να πω στην κάμερα, συχνά με τον παρακάτω τρόπο:

  1. Αναφέρω το πρόβλημα που πρόκειται να θίξω

  2. Απαντάω στο «γιατί είναι σημαντικό να συζητηθεί»

  3. Δίνω μέρος της λύσης

  4. Δίνω call to action στο κοινό (πχ δες την δημοσίευση ή διάβασε το άρθρο κτλ)

 

Έλλειψη χρόνου


Είναι ένα ζήτημα το οποίο στοχεύω να λύσω μέσα από το περιεχόμενο μου, διότι είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζω και εγώ και το κατανοώ πλήρως.


Παρόλα αυτά υπάρχουν στάδια και σε αυτό. Για παράδειγμα, με πολύ διαφορετική ταχύτητα θα δημιουργείς videos στην αρχή, σε σύγκριση με αργότερα, που θα σου βγαίνει πιο γρήγορα και φυσικά.


Προτείνω να ορίσεις μία μέρα του μήνα, που θα δημιουργείς όλα τα videos των επόμενων 30 ημερών. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις χρόνο διότι δεν θα χρειάζεται να προετοιμαστείς πολλές φορές μέσα στον μήνα. Επίσης σημασία έχει και το χτίσιμο της διάθεσης όταν γυρνάς ένα βίντεο. Για παράδειγμα, στα δικά μου stories, ξοδεύω τον μισό χρόνο για να μπω σε μία συγκεκριμένη διάθεση, ώστε να επικοινωνήσω καλύτερα οτιδήποτε θέλω να σας πω.


Τέλος, μπορείς να κάνεις outsource κάποια tasks όπως το video editing, ώστε να εξοικονομήσεις χρόνο.

 

Το personal branding είναι ίσως μία από τις πιο challenging επιλογές στα social media, διότι αυτόματα εσύ αντιπροσωπεύεις ένα προϊόν αλλά και τον εαυτό σου.


Πέρα λοιπόν από τις παραπάνω πρακτικές συμβουλές, αυτό που έχω να σου πω είναι ότι χρειάζεται να ανακαλύπτεις συνεχώς τον εαυτό σου και να τον εκθέτεις σε καταστάσεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης ασφαλείας σου, ώστε να χτίσεις ένα personal brand με γερές βάσεις.

Comments


bottom of page