Δεν υπάρχει κάποιος οδηγός που σου προτείνει κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές στα social media και σίγουρα δεν είσαι δεσμευμέν@ να ακολουθήσεις «βήματα» ή αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για να πετύχεις αυτό που θέλεις.
Ένας είναι ο παράγοντας που καθορίζει μία στρατηγική.
Οι στόχοι σου.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι στόχοι και με ποια προσέγγιση social media στρατηγικής ταιριάζουν.
*Τονίζω ότι πρόκειται για προσέγγιση. Την έναρξη δηλαδή του συλλογισμού που χρειάζεται να ακολουθήσεις, ώστε να φτιάξεις την στρατηγική σου και όχι ολόκληρη την στρατηγική.
Τι στόχους θα μπορούσες να έχεις;
Παρακάτω αναφέρω τους συνηθέστερους στόχους. Στείλε μου μήνυμα αν έχεις κάποιον άλλον.
🎯 Περισσότερες επισκέψεις στο website σου: ίσως είσαι στα αρχικά στάδια της online προώθησης και η προτεραιότητά σου είναι να δεις περισσότερη κίνηση στην ιστοσελίδα σου, ώστε οι πιθανοί πελάτες σου να δουν τα προϊόντα ή της υπηρεσίες σου.
🎯 Brand awareness: θέλεις περισσότερα άτομα να εξοικειωθούν με το brand σου και να το συνδέσουν με τις αξίες και την αισθητική που πρεσβεύει.
🎯 Περισσότερες αναγνώσεις του blog σου: θέλεις περισσότερα άτομα να διαβάζουν τα άρθρα σου και αν είναι δυνατό να υπάρχει και αλληλεπίδραση μέσα από αυτά.
🎯 Περισσότερα ραντεβού: εδώ στόχος σου είναι οι επισκέπτες των social media accounts σου και τις ιστοσελίδας σου, να συμπληρώσουν την φόρμα ραντεβού ή να πάρουν τηλέφωνο.
🎯 Περισσότερες online πωλήσεις: θέλεις να αυξήσεις έσοδα μέσω του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου.
🎯 Δημιουργία μίας κοινότητας: δεν σου αρκεί απλά να «πουλάς», αλλά θέλεις να δημιουργήσεις μία μεγάλη ομάδα ατόμων που αλληλοεπιδρούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με το brand σου.
🎯 Περισσότερες online συνεργασίες: στόχος σου να βρεις του κατάλληλους ανθρώπους και ιστοσελίδες online, που θα μεγαλώσουν στρατηγικά το κοινό σου.
Θυμήσου ότι είναι σημαντικό να έχεις έναν (το πολύ δύο) από τους παραπάνω στόχους, αρχικά για να είναι ξεκάθαρο στο κοινό σου ποιος είναι ο «προορισμός» και δεύτερον για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της δικής σου προσπάθειας.
Ποιες είναι οι πιθανές προσεγγίσεις social media στρατηγικής, ανάλογα με τον στόχο σου;
📝 Περισσότερες επισκέψεις στο website σου
Προτεραιότητά σου εδώ, είναι κάθε κίνηση που κάνεις (κάθε sales funnel που φτιάχνεις) να έχει ως τελικό προορισμό κάποιο σημείο της ιστοσελίδας σου. Να δεις με άλλα λόγια λόγους στο κοινό σου να την επισκεφθεί. Έτσι η στρατηγική σου χρειάζεται να αποτελείται από περιεχόμενο που ενισχύει ακριβώς αυτό.
📝 Brand awareness
Εδώ στόχος είναι «περισσότερα μάτια» πάνω στο brand σου. Η στρατηγική σου χρειάζεται να επικεντρωθεί στο να βρίσκεσαι σε κάθε γωνία του διαδικτύου, ώστε να εμφανίζεσαι μπροστά στο κοινό σου επαναλαμβανόμενα.
📝 Περισσότερες αναγνώσεις του blog σου
Με πολύ απλά λόγια για να πετύχεις αυτόν τον στόχο, χρειάζεται να κάνεις τα αδύνατα δυνατά, τόσο να οδηγήσεις το κοινό στα άρθρα σου, όσο και να το κάνεις να μείνει και να τα διαβάσει. Εδώ χρειάζεται να επικεντρωθείς περισσότερο σε writing skills παρά στο social media περιεχόμενο.
📝 Περισσότερα ραντεβού
Στόχος της στρατηγικής σου σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι η συνεχής απλοποίηση του δρόμου που ακολουθεί το κοινό σου, μέχρι να φτάσει στην φόρμα ραντεβού. Ή η ύπαρξη πολλών κινήτρων ώστε να πάρει τηλέφωνο με σκοπό την κράτηση. Περισσότερες online πωλήσεις: θέλεις να αυξήσεις έσοδα μέσω του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου.
📝 Δημιουργία μίας κοινότητας
Ίσως από τους δυσκολότερους και συγχρόνως πιο ωφέλιμους στόχους. Προτεραιότητα της στρατηγικής σου πρέπει να είναι να καταλάβεις το κοινό σου μέσα από το περιεχόμενο που θα δημοσιεύεις. Στη συνέχεια να καταγράφεις και να αναλύεις τα δεδομένα που σου δίνει, ώστε να δημιουργείς το περιεχόμενο που το κοινό σου πραγματικά χρειάζεται.
📝 Περισσότερες online συνεργασίες
Με τους αλγόριθμους των διάφορων πλατφόρμων συνεχώς να αλλάζουν, αυτός είναι ένας πολύ χρήσιμος στόχος αυτήν την περίοδο. Το focus point σου εδώ χρειάζεται να είναι να βρεις άτομα που έχουν παρόμοιο κοινό με τον δικό σου και να θίξεις ζητήματα σε συνεργασία μαζί τους, που θα προσελκύσουν το δικό τους κοινό στο προφίλ σου ή στην ιστοσελίδα σου.
Έτσι λοιπόν, ο κάθε στόχος έχει ένα διαφορετικό εναρκτήριο σημείο, από όπου ξεκινά και χτίζεται μία στρατηγική.
Θυμήσου ότι αν επιλέξεις δύο στόχους από τους παραπάνω χρειάζεται να χτίσεις μία συνδυαστική στρατηγική, κάτι το οποίο ειδικότερα στην αρχή θα δυσκολέψει τόσο εσένα, όσο και το κοινό σου.
Απλοποίησε την διαδικασία για να πετύχεις τον στόχο.
Yorumlar