Όταν ξεκινάμε ένα brand συνήθως συμβαίνουν δυο πράγματα.
Είτε έχουμε προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία, άρα γνωρίζουμε ποια είναι τα βήματα δημιουργίας ταυτότητας ενός brand, είτε δεν έχουμε εμπειρία, που σημαίνει ότι προχωράμε ψάχνοντας και ρωτώντας, παραλείποντας βήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Εμείς σήμερα θα αναφερθούμε στην δεύτερη περίπτωση, αυτήν της έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας.
Τι συμβαίνει ακριβώς σε μία τέτοια κατάσταση;
Τι γίνεται όταν το έχεις να κάνεις με personal brand; Είναι πιο εύκολο να υπάρξουν ασυνείδητες αλλαγές;
Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Τι συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη εμπειρίας;
Το δύσκολο σε μία τέτοια περίπτωση είναι ότι δεν έχεις χτίσει συστήματα, με αποτέλεσμα να συγκρατείς όλες τις πληροφορίες, αναφορικά με την ταυτότητα του brand, στο μυαλό σου, κάτι που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει ασυνέχεια στην εικόνα του brand.
Το ζητούμενο όταν χτίζεις μία επιχείρηση είναι να δημιουργήσεις συστήματα και δρόμους που είτε αυτοματοποιούν κάποιες διαδικασίες, είτε σε κατευθύνουν από μόνα τους στον τελικό στόχο.
Για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικό να έχω καταλάβει ποιο κατά προσέγγιση είναι το κοινό μου και να συζητώ θέματα που πιστεύω ότι το ενδιαφέρουν και πολύ διαφορετικά να έχω οργανώσει όλα τα θέματα, που μέσα από στατιστικά παρατήρησα ότι το ενδιαφέρουν, ώστε να αναπτύσσω μόνο αυτά.
Τι γίνεται όταν το έχεις να κάνεις με personal brand; Είναι πιο εύκολο να υπάρξουν ασυνείδητες αλλαγές;
Τα θολά σημεία αυξάνονται όταν έχουμε να κάνουμε με personal brand. Αυτό συμβαίνει επειδή εδώ προστίθεται ένα κομμάτι που δεν μπορείς να οργανώσεις ή να ελέγξεις απόλυτα. Ο εαυτός σου.
Πώς θα διατηρήσεις μία συνέχεια στην online εικόνα σου, αν δεν έχεις ανακαλύψει τον εαυτό σου, τι πραγματικά σε γεμίζει σε αυτό που κάνεις και ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;
Αν δεν εκφράζεις τον πραγματικό σου εαυτό, μπορεί κάποιες μέρες να νιώθεις ότι έχεις περισσότερη ανθεκτικότητα και έτσι να προβάλεις στο κοινό σου την εικόνα που θέλεις. Κάποιες μέρες όμως, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, μπορεί η ψυχολογία σου να είναι σε χαμηλά επίπεδα και να μην έχεις την δυνατότητα να βγάλεις τον "ψεύτικο" εαυτό σου online.
Αν λοιπόν δεν ανακαλύψεις κάποια μέρη του εαυτό σου πρώτα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσεις συνοχή στο brand σου και να απολαύσεις την όλη διαδικασία χτισίματός του.
Πώς τα ελέγχεις όλα αυτά; Υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές;
Τα ονομάζω Brand Guidelines και είναι κάτι το οποίο όλες οι επιχειρήσεις θεωρώ ότι χρειάζεται να έχουν.
Στην απλή τους μορφή, είναι ένα αρχείο που συμπεριλαμβάνει, όλα εκείνα τα στοιχεία που δομούν την εικόνα ενός brand και σου θυμίζουν τις αξίες, το αφήγημα και τα αισθητικά στοιχεία που καθόρισες στο ξεκίνημα.
Τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει αυτό το αρχείο;
· Το αφήγημά σου
· Τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνείς το αφήγημα αυτό
· Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κοινό σου κατηγοριοποιημένες σε θεματικές
· Την γλώσσα και τον τόνο που θα χρησιμοποιείς σε προφορικό και γραπτό λόγο
· Τα χρώματά σου
· Την γραμματοσειρά σου
· Έναν χαρακτηρισμό για την αισθητική σου (Πχ minimal)
· Το συναίσθημα που θέλεις να προκαλείς στο κοινό σου
· Τους πυλώνες σου
· Τα προϊόντα σου
Ειδικότερα στην αρχή, μπορείς να ανατρέχεις σε αυτά τα στοιχεία 1-2 φορές την εβδομάδα, ώστε να τα θυμίζεις στον εαυτό σου.
Commentaires